top of page

Lambda 

Šta je prva Lambda sonda?


Lambda sonda je senzor ugrađen ispred katalizatora koji detektuje količinu kiseonika prisutnih u izduvnim gasovima.

Kod benzinskih motora njegov rad je neophodan jer kontrolna jedinica reguliše mešavinu goriva zahvaljujući vrednostima lambda sonde. Snaga i brzinu motora upravlja leptir, tako da je vazduh glavni element koji daje ili manje snage. Prva lambda sonda vrši hiljade provera svake sekunde kako bi se izbjeglo karbonizacija masti (time je veća potrošnja i zagađenje), ili je postojana (visoke temperature u komori sagorevanja, otkaz motora). U benzinskim motorima ne može se isključiti prva lambda sonda. U dizel motoru, dizel je glavni element koji daje ili manje snage, bez obzira na količinu vazduha, u ovom slučaju lambda služi samo kao granica zagađenja i može se bezbedno rukovati ili isključiti.


Šta je druga Lambda sonda?


Između prve i druge lambda sonde nalazi se katalizator. Druga lambda sonda služi kao verifikacija katalizatora na osnovu vrednosti pročitane iz prve lambde. Kontrolna jedinica može proveriti efikasnost katalizatora upoređivanjem podataka dve lambda sonde.Ugradnjom sportskog izduva dolazi greske DTC


Sportski izduv su opremljeni sa katalizatorima koji bolje funkcionišu od onih iz serije ili mogu biti potpuno protocni ili direktni, tako da nema katalizatora. U svakom od ovih slučajeva može doći do prisustva grešaka u kontrolnoj jedinici koja se odnosi na lambda sondu. Da bi se izbegao ovaj problem može se isključiti druga lambda sonda programiranja.

Lambda off
bottom of page