top of page

Chiptining

Razvoj


Kontrolne jedinice su uvedene u vozila oko 1990. godine, ali do 2000. godine korišćene su memorije koja se ne mogu izbrisati i reprogramirati. Bilo je neophodno demontirati jedinicu i zameniti  eprom. U narednim godinama uvedene su reprogramibilne memorije koje su omogućile ponovno mapiranje, omogućavajući programiranje pomoću posebnih alata. Oni mogu pročitati originalni softver vozila i kopirati ih na računar bez demontaže jedinice. Možete koristiti isti postupak za pisanje novog softvera. Promene su aktuelne i u slučaju greške možete trajno blokirati rad jedinice ili oštetiti motor.


Koji parametre treba menjati ?


Glavni parametri koji se menjaju su vreme ubrizgavanja, pritisak pumpe goriva, vreme paljenja, osetljivost na pedalu. Ponekad i granice lambda sondi, turbo pritisak, vreme preopterećenja, komanda gasova i ograničenje brzine.


Zašto chip tuning?


Proizvođači proizvode vozila koja će se prodavati u različitim zemljama, sa različitim granicama zagađenja, goriva, vremenskih uslova, stila vožnje i ruta. Da bi smanjili troškove u fazi projektovanja, proizvođači automobila proizvode jedan motor koji će biti prilagođen (ograničen) programiranjem upravljačke jedinice u zavisnosti od zemlje u kojoj će biti plasirana. Uvek ostavljate granicu tolerancije da ne napravite maksimalne mogućnosti motora. Sa promenom softvera možete ostvariti dobit u pogledu snage i potrošnje, ponovnim korišćenjem granice tolerancije koju ostavljaju proizvođaći i prilagođavanjem softvera za preciznu upotrebu klijenta. Danas na tržištu postoji puno vozila sa istim rašenjima , ali sa različitim ovlašćenjima, ovo je i komercijalni trik za povećanje prodaje novih modela. To je praktičan primer kako softver kontrolne jedinice može povećati ili smanjiti popravku motora. Ako se podešavanje regulacije vrši prema kriterijumu, može se dobiti povećanje snage i obrtnog momenta do 25%, smanjujući potrošnju goriva do 20% uz povećanje veka trajnost motora.
Da li se posle  chip tuninga moze vratiti u prvobitno stanje?


U trenutku kada napravite promenu softvera, originalni softver se kopira u našu bazu podataka i isporučuje se kupcu. Korisnik ga može ponovo koristiti u bilo kom trenutku kako bi vratio uređaj na svoje prvobitne fabričke postavke.

bottom of page